Козачата залюбки використовують досвід садівників Національного аграрного університету у своєму козацькому сквері. Тут вони не тільки вчаться досліджувати природу, упорядковують його, а й відпочивають, збирають гриби.
За першим покликом козачата йдуть до козацького скверу на території СДПУ ім. А.С. Макаренка, щоб допомогти дорослим козакам обкопувати дерева, формувати крони, боротися з бур’янами, доглядати за клумбами й пам’ятним знаком Петру Калнишевському.
Рятуючи дерева, козачата зрозуміли, що їх доля залежить не стільки від дії стихії, як від господарського ставлення людини до рослинного світу – джерела здоров’я. Дерева, яким не встигли допомогти козачати, не витримали маси снігу й льоду – розчахнулися.
Козачата за власним бажанням беруться навіть чистити доріжки козацького скверу від снігу. Нехай лопативажкі та великі, але випробування на міць і витривалість їм до вподоби. А ще діти знають, що по цих доріжках значно легше буде йти стареньким людям.
Дитяча козацька чота вирішила дотримуватися звичаїв і традицій товариства Сумської паланки МГО «Козацтво Запорозьке» і на згадку про себе закласти на території школи вічнозелений куточок. Ця робота проводилася впродовж кількох місяців з особливим завзяттям.
Посадити й полити першу сосну в дитячому козацькому сквері виявили бажання всі ройові, заставні й рядові козачата відомого в місті дитячого структурного підрозділу Сумської паланки МГО «Козацтво Запорозьке». Діти мріяли, щоб рослина з лісу почувалася тут як удома.
Мрії збуваються! З таким переконанням козачата закінчили обсадку території дитячого козацького скверу туями. А щоб рослини були здоровими і міцними, випускники школи І ступеня копали просторі лунки, розпушували землю та щедро поливали вічнозелені рослини водою.
Робота козачат при закладці скверу набула такого важливого значення, що в ній брав участь генерал-полковник Віктор Лях, отаман Сумської паланки МГО «Козацтво Запорозьке». Він подарував саджанці ялівцю козацького й навчив козачат правильно доглядати за ними.
Козачата разом зі своїми наставниками облаштували кілька стаціонарних зупинок на козацьких маршрутах, де можна встановлювати намети, розкладати багаття, зручно відпочивати, готувати й споживати їжу,вивчати природу й милуватися нею
Козачата мають особливий дар переймати в дорослих навички виживання у польових умовах. Вони освоїли технологію випікання козацького хліба без будь-якого посуду і печі. Тепер дивують і частуютьбувалих мандрівників і перехожих найсмачнішим у світі хлібом – козацьким!
Свою незамінну роль виконує підростаюча козацька юньпри забезпеченні й підтримці належного порядку під час проведення українсько-російської Хресної ходи. При цьому зі своїми обов’язками вони справляються набагато краще, ніж працівники спецпідрозділу «Грифон».
|